Výrobky

Existuje skutečně rychlá dieta?

Honba za štíhlou postavou se zejména pro některé ženy stala téměř mánií. Všichni chtějí zhubnout, a to co nejrychleji. Investují proto své peníze do různých „zaručených“ prostředků na hubnutí. Cíl je jediný: získat co nejrychleji požadovanou váhu. Tento přístup sebou však přináší i některá rizika.cvičení a dietní strava.jpg

První a nejdůležitější jsou rizika zdravotní. Pokud váhu ztrácíte http://www.forbes.cz/ztracite-veci-trackr-vam-pomuze-najit-cokoliv-od-klicu-az-po-kolo/ příliš rychle, tělo nestíhá tento úbytek vyrovnávat pomocí přirozených procesů. Maximální doporučená rychlost snižování váhy je 1 kg za týden, a i to je již extrém, který zvládnou jen skutečně zdraví jedinci. Jedním z klasických následků příliš rychlého úbytku váhy je zastavení menstruace u žen a případně až ztráta schopnosti mít děti. Je tedy třeba přistupovat k hubnutí velmi opatrně.

Pokud se k hladovce ještě připojí intenzivní cvičení, je dílo zkázy dokonáno. Zapomíná se totiž často, že tělo aby správně fungovalo, nepotřebuje jen energii, nýbrž i živiny. A právě těch se při hladovce nedostává. Navíc mnozí začínají okamžitě s náročným cvičením, na které tělo nejenže není připraveno, ale ani nemá dostatek potřebných látek k tomu, aby se po něm správně zotavilo. Energie totiž není to jediné, co se při cvičení spotřebovává.

Mnohé ženy jsou však ochotny riskovat své zdraví jen proto, aby co nejrychleji zhubnuly. To zahrnuje například dlouhodobou hladovku spojenou s nárazovým intenzivním cvičením. Samozřejmě tělo reaguje tak, jak ho tisíce let lidského vývoje naučily: začne využívat veškeré živiny, které mu dostupná potrava poskytne a začne budovat tukové rezervy, neboť kdykoliv může přijít období hladu. Takto naši předci přečkávali v době kamenné tuhé zimy. To samozřejmě vede k drastickému zvýšení váhy poté, co daná osoba začne opět pravidelně jíst. Dostaví se známý jojo efekt.talíř – základ rychlého hubnutí.jpg

Z výše uvedeného je patrné, že hledat v případě hubnutí rychlá dieta a jednoduchá řešení se nevyplácí. Pokud je již nutné (například ze zdravotních důvodů) rychle snížit váhu, mělo by se tak dít pouze pod lékařským dozorem. Pokud se již tedy chystáte hubnout sami, je dobré se alespoň poradit s dobrým výživovým specialistou.

Proto pamatujte, že co se hubnutí týče, pomalu a postupně je tou nejlepší cestou. Sice to bude trvat déle, ale nakonec se dopracujete ke své vysněné postavě a to bez zdravotních následků. A to za to stojí, ne?